П`ятниця, 29.03.2024, 00:20
Вітаю Вас! | RSS
З питань розміщення реклами в журналі звертайтесь за телефоном: (098)091-09-32, (0564)74-90-50
Прайс-лист на книжкову продукцію



Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Друзі сайту
Редакція Газети "Звезда-4"
Наш Блог
ЛітАкцент
ЛітФорум
Головна » 2014 » Лютий » 3 » Кожне число журналу повинно мати своє обличчя
15:11
Кожне число журналу повинно мати своє обличчя
Двадцять років тому вийшов перший номер часопису "Кур’єр Кривбасу"

- Шановний Григорію Джамаловичу, пам’ятаєте той день у березні 1994 року, коли Ви тримали в руках перше число "Кур’єра Кривбасу"?

- Ні, не пам’ятаю, а вигадувати не хочу. Але те, що ніхто з нас, причетних до щойно народженого журналу, не уявляв його майбутнього, то це напевно. Можливо, так щасливо розташувалися зірки, що все нам вдалося, бо досвіду редакторства в журналі в мене не було. Все робив, покладаючись на інтуїцію. І вже дуже скоро в київській квартирі відомого культуролога Романа Корогодського зустрівся з Валерієм Олександровичем Шевчуком, який, звичайно ж, авансом похвалив нове в Україні видання, а водночас підказав, на що слід звернути увагу. Мені здається, що якраз цю зустріч і слід було б називати днем народження "Кур’єра Кривбасу". Так само наблизила до нас молодих авторів та багатьох читачів кількарічна співпраця з письменником і блискучим організатором видавничої справи Василем Габором. Вона дозволила познайомити українського читача з кращими літературними здобутками письменників, які тоді тільки-но прийшли в літературу. Тепер цю традицію працювати з молоддю, довіряти їй успішно реалізує на сторінках "Кур’єра Кривбасу" Олег Коцарев. Ще згодом нашим симпатиком став письменник і вчений з Торонто (Канада) Марко Роберт Стех, уже понад десять років журнал з номера в номер друкує дивовижні знахідки цього подвижника і великого патріота України. З його подачі пройшли "Рік Емми Андієвської", "Рік Ігоря Костецького", "Рік Юрія Косача".

- Щойно передплатники "Кур’єра Кривбасу" отримали перше число журналу 2014 року. І в ньому саме представлена велика за обсягом подача Марко Роберта Стеха, присвячена творчим стосункам Ігоря Костецького та Езри Павнда. Думається, вона буде поміченою в літературному колі й належно поцінованою.

- Я скажу більше. Якраз Марко Роберт Стех став цього року лауреатом Мистецької премії "Глодоський скарб" (ми її вручаємо увосьме), і ми б дуже хотіли його бачити у квітні в Києві та в Україні.

- Редакція "Літературної України" щиро вітає українця з далекої Канади з такою почесною нагородою! Бажаємо йому міцного здоров’я, нових публікацій і яскравих телевізійних програм, які він робить неймовірно майстерно, нетерпляче чекаємо на нього в Україні. Серед письменників побутує думка, що "Кур’єр Кривбасу", який народився у перші роки незалежності, сміливо можна називати одним із символів нової України. Чи просто дався Вам цей нелегкий шматок хліба?

- Все, що в житті дається непросто, те завжди має більшу цінність. Здається, за ці роки ми навчилися бути толерантними з нашими авторами, дослухатися до їхньої думки, розуміти, що художній текст - це завжди суттєва частина життя митця. Я не можу згадати, щоб протягом двадцяти років в нас траплялися з нашими авторами конфлікти щодо якихось із публікацій. Хоча непорозуміння й були. Але зважаймо на те, що вийшло майже триста чисел, обсяг дуже великий і різноманітний. Парламентська бібліотека випустила два систематичних покажчики змісту "Кур’єра Кривбасу". Журнал, як не раз ми переконувалися, справді читають. Днями до редакції зателефонував сільський учитель з Тернопілля з проханням надіслати йому номер зі спогадами Ніли Підпалої про свого чоловіка поета Володимира Підпалого. Багато років тому сенсаційною стала подача всієї прози Тодося Осьмачки, на той час, за невеликим винятком, не відомої в Україні. Саме ми опублікували останні книжки Юрка Гудзя, Володимира Кашки, Олеся Ульяненка, Василя Кожелянка.

- Очевидно, не випадково, що, як Секретар Спілки письменників України, Ви займаєтесь проблемами літературних часописів України.

- Це, напевно, логічно, але мої досягнення дуже скромні. Ми з редакторами літературних журналів провели на сторінках "Літературної України" обговорення проблем, що стоять перед часописами, визначили конкретні пріоритети. Але далі ситуація зіштовхнулася з фінансуванням. Одна з ідей, наприклад, була видавати щорічник кращих оповідань за сторінками літературних часописів. Взятися за цю цікаву справу погодився досвідчений упорядник антологій, письменник Володимир Даниленко. Держкомвидав теж сприйняв нашу спільну пропозицію і вніс книжку до державного плану, однак поки що вона не вийшла.

- А взагалі, в Україні є майбутнє в літературних часописів? Адже ми бачимо, що зникла "Вітчизна", дивні метаморфози відбуваються з "Дніпром", тиражі катастрофічно падають.

- І так буде, поки держава не зрозуміє, що в здоровому суспільстві визначальним завжди має бути духовність, і тільки потім тонни металу. На жаль, літературні часописи занедбані майже в усьому світі. Наклад літературних журналів у Росії, де населення в кілька разів більше, ніж у нас, такі ж сміхотворні. Бездуховність пожирає суспільство, і, як видно, для держави воно дуже зручне. Але ми мусимо відстоювати своє рідне літературне слово, розуміючи, що письменник - це, напевно, вже останній рубіж. А на останньому рубежі ніколи легко не буває.

- Ювілейний для "Кур’єра Кривбасу" 2014 рік буде якось відрізнятися від усіх попередніх?

- Жодний із двадцяти років, що ми прожили і далі проживаємо разом з нашими авторами і читачами, легким не був. Очевидно, так само непросто буде й тепер. Кожен номер - це завжди самостійний виплід, зі своїм обличчям та характером. Він одночасно схожий з попередніми, але обов’язково має свої нюанси. Коли ми формуємо число (а йде на це не один місяць), то намагаємося зібрати тексти таким чином, щоб вони один одного не затіняли, а, навпаки, створювали повноцінний яскравий букет.

- Бажаємо, щоб ще багато років Вам це вдавалося!
Переглядів: 958 | Додав: courier-kr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: