П`ятниця, 29.03.2024, 17:06
Вітаю Вас! | RSS
З питань розміщення реклами в журналі звертайтесь за телефоном: (098)091-09-32, (0564)74-90-50
Прайс-лист на книжкову продукцію



Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
Редакція Газети "Звезда-4"
Наш Блог
ЛітАкцент
ЛітФорум
Головна » 2013 » Січень » 17 » Всеукраїнську премію одержали киянка та черкащанка
15:17
Всеукраїнську премію одержали киянка та черкащанка
Вечір, присвячений дню народження Василя Симоненка, обласна організація Національної Спілки письменників України зібрала цієї середи в актовій залі обласної бібліотеки імені Тараса Шевченка. Згадали Василя кадрами з фільму - про сина розповідала з екрана мати, Ганна Федорівна. Слухали оповідання "Весілля Опанаса Крокви" у виконанні заслуженої артистки України Тамари Власенко. Композитор і виконавець Юрко Прокопчук заспівав написану ним пісню-композицію на слова Василя Симоненка та Леоніда Даценка "Де зараз ви, кати мого народу?". Твори поета читав літературний театр ЧНУ імені Богдана Хмельницького. Пересипали дійство колядки.
Настав час вручити дипломи лауреатам премії імені Василя Симоненка. Та зважаючи на те, що їх цього року дві - до обласної додалася всеукраїнська, голова обласної організації НСПУ Валентина Коваленко запросила розповісти про обидві професора ЧНУ Володимира Поліщука, який 18 років очолював конкурсну комісію з присудження обласної літературної премії.
Володимир Трохимович, як справжній літературознавець, не міг не вдатися до історичного екскурсу: нагадав, хто ж були лауреатами обласної симоненківської премії з 1995-го року. Це черкаські письменники Сергій Носань, Олекса Озірний, Іван Дробний, Григорій Білоус, Олекса Лищенко, Василь Пахаренко, Леонід Даценко, один із друзів Симоненка - Микола Сніжко, журналістка Катерина Таран, фотокореспондент Ігор Осадчий, киянин Михайло Слабошпицький та ряд інших. 
Був симоненківським лауреатом і Микола Негода - заодно в залі і пошанували його пам’ять: Миколі Тодосійовичу цього дня, 9 січня, було б 85 років. Про нього, як про свого літературного "хрещеного батька", розповів присутнім гість Черкас - головний редактор популярного журналу "Кур’єр Кривбасу" Григорій Гусейнов. 
Дві премії виникли після того, як обласна організація НСПУ значною мірою втратила вплив на визначення симоненківських лауреатів після зміни в складі комісії з присудження обласної премії. Та ситуація залагодилась вигідним для потенційних конкурсантів чином: обласна письменницька організація ініціювала заснування разом із НСПУ, заручившись підтримкою Ліги українських меценатів і товариства "Просвіта", всеукраїнської премії, ще й у двох номінаціях. 
Коли питання було вирішене, міський голова Черкас Сергій Одарич на прохання письменницької організації погодився бути співзасновником премії та щорічно фінансувати її в одній з двох номінацій: за першу дебютну збірку. Цього разу Сергій Олегович фінансував з власної кишені.
Лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка в конкурсі за кращу першу поетичну збірку переможцем стала поетеса Олена Гусейнова (Київ): за збірку віршів "Відкритий райдер". А в конкурсі за кращий художній твір лауреатом названа поетеса Наталія Горішна (Черкаси): за збірку віршів "Під сонцем серця". Обидві переможниці одержали по три тисячі гривень.
Привітали учасники вечора, колеги-письменники і Сергія Руднєва, лауреата обласної літературної премії імені Василя Симоненка, яку йому вручили напередодні. Він представив учасникам вечора свою творчість.

Лариса СОКОЛОВСЬКА
(інформація з сайту kray.ck.ua)
Переглядів: 716 | Додав: courier-kr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: